Koningsdag Alkmaar

Alle oranje-informatie op één plek

Alkmaar kleurt oranje op Koningsnacht en Koningsdagdag met allerlei activiteiten en feesten op verschillende plekken in de gemeente. Van kleine podia met live muziek tot grote evenementen: voor jong en oud is van alles te doen door de hele gemeente Alkmaar heen. De grote vrijmarkt vindt plaats in de binnenstad en de speciale kindervrijmarkt op het Clarissenbolwerk

Overal in Alkmaar is het feest


Op 26 april barst het feest op diverse locaties al los. In de binnenstad start de vrijmarkt om 15.00 uur. Artiesten en dj’s treden vanaf 18.00 uur verspreid door de hele stad op. Onder andere op de Paardenmarkt, het Waagplein, Hofplein, Platte Stenenbrug en op het Ritsevoort worden feesten georganiseerd. Robert-Jan Wille, de nachtburgemeester van Alkmaar en organisator van de Gramdioze feesten op de Paardenmarkt, verheugt zich op een vrolijk feest; “Het publiek uit de hele regio weet Alkmaar elke jaar weer blind te vinden om de verjaardag van de koning te vieren. Ik ben enorm trots op wat we dit jaar neerzetten in Alkmaar. Volledig overdekt, 100% gratis feest en met een geweldige line-up. De oranje loper gaat uit en vuistjes gaan in de lucht!”

Koningsdag


Op Koningsdag gaat het feest de hele dag door in alle dorpen en op locaties verspreid door Alkmaar. Bekijk informatie over alle activiteiten en evenementen op onze Koningsdag pagina.

Vervoer


Omdat het op Koningsnacht en –dag drukker is dan normaal in de stad, wordt bezoekers aangeraden goed voorbereid op pad te gaan. De NS rijdt op Koningsdag met een speciale Oranjedienstregeling en zet op een groot aantal trajecten langere en extra treinen in. Connexxion zet overdag en ‘s nachts bussen in om mensen te vervoeren van en naar de evenementen. Fietsers kunnen hun fiets gratis kwijt in één van de bewaakte fietsenstallingen in het centrum van de stad, of op de extra fietsparkeerplaatsen op het Doelenveld en aan de Wognumsebuurt.

Veilige binnenstad


Het horecagebied bij het Waagplein en de Platte Stenenbrug trekt de meeste bezoekers. Om de toestroom van bezoekers in goede banen te leiden is een looproute gemaakt met in- en uitgangen. Zo lopen bezoekers in de drukste gebieden altijd met de stroom mee.

Bereikbaarheid Waagplein: Het Waagplein is te bereiken via de Houttil, Peperstraat, Marktstraat en de Mient. Het gebied kan weer verlaten worden via de Marktstraat, Mient, Schapenbrug, Houttil, Magdalenastraat. De Magdalenastraat is een eenrichtingsstraat naar het Hofplein. De Achterstraat is afgesloten

Bereikbaarheid Platte Stenenbrug:
De Platte Stenenbrug is te bereiken via het Verdronkenoord (zijde Bierkelder) en te verlaten via Verdronkenoord (zijde Amon) en de Kapelsteeg. Via de Hekelstraat, Bloemenschuit en Visbanken is de Platte Stenenbrug te bereiken en te verlaten.

Ook interessant

Theaterhit Knock-out! Een turboslapstickvoorstelling komt terug

Theaterhit Knock-out! Een turboslapstickvoorstelling komt terug

De theaterhit 'Knock-out' van Jakop Ahlbom Company en ISH Dance Collective keert wegens succes terug in de theaters! Een rollercoaster van een voorstelling vol acrobatische trucs en visuele effecten gaat vanaf 20 oktober op tour door Nederland en is op vrijdag 1 en...