Reizende tentoonstelling OUDROZE doet ook Dijk en Waard aan

Bron: Gemeente Dijk en Waard

De multimediale buitenexpositie OUDROZE komt naar Dijk en Waard. De buitenexpositie laat negenentwintig kleurrijke portretten en verhalen zien over de levensverhalen van de eerste homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI’s) die openlijk voor hun geaardheid uit durfden te komen. De buitenexpositie is van 17 mei tot 7 juni te zien op het stadsplein in Heerhugowaard.

OUDROZE is een project met negenentwintig kleurrijke portretten en verhalen van een diverse groep 70+ lhbti personen. Hun levenservaringen vormen de schakel tussen het verleden, heden en de toekomst. Ervaringen die de ouderen en de jongeren generaties verbindt en de sociale acceptatie van lhbtiqa+ personen bevordert.

Wethouder Ester Leibbrand: “We zullen onverminderd aandacht blijven vragen voor de gelijkwaardigheid van onze burgers. Dat doen we voor iedereen die zich niet veilig of geaccepteerd voelt vanwege een fysieke of verstandelijke beperking, achtergrond, religie of geaardheid. Initiatieven als een regenboog-zebrapad (13 mei), de Alkmaar Pride (25 mei a.s.) en deze mooie buitententoonstelling zijn belangrijke momenten om aandacht te vragen voor acceptatie en solidariteit.”

In 2020 hebben lhbtiqa+ personen dankzij degenen die vochten voor hun acceptatie en gelijke rechten, een vrijheid die haast vanzelfsprekend lijkt. Die vrijheid is echter kwetsbaar – wat nu beter gaat, blijft niet vanzelf in stand. De huidige generatie staat voor nieuwe opgaven en zelfs de acceptatie van homo’s en lesbiennes is nog steeds niet voor iedereen in Nederland vanzelfsprekend. Zo doet de wrange situatie zich voor dat homoseksuele ouderen vaak weer terug in de kast moeten zodra ze in een verzorgingshuis terecht komen.

Fotograaf/kunstenaar Ernst Coppejans staat met OUDROZE stil bij de ervaringen van de eerste homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI’s) die openlijk voor hun geaardheid uit durfden te komen. Dankzij de generatie die de homo-emancipatie tot stand bracht, heeft de huidige lhbtiqa+ gemeenschap een vrijheid die allesbehalve vanzelfsprekend is en die actief moet worden onderhouden. Coppejans verbeeldt de persoonlijke, inspirerende en soms schokkende – maar ook vooral prachtige en intieme verhalen van deze roze ouderen met Nederlandse en migratie achtergronden.

Persoonlijke portretten en verhalen die vanaf Pride 2021, de aanjager zullen zijn voor het gesprek tussen de oudere en de jongere generaties. In samenwerking met stichting Open mind gebundeld en vormgegeven in een magazine, een reizende multimediale expositie, podcast en een Oudroze programma waarin ontmoetingen tussen roze ouderen en de jongere generaties centraal staan. In de multimediale expositie is bij elk portret een QR-code beschikbaar die het bewegende portret laat zien met audio uit het interview en de Engelse vertaling van het verhaal. Meer informatie over OUDROZE: stichtingopenmind.nl/oudroze