Open Monumentendag op 9 en 10 september

Op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 openen duizenden monumenten in Nederland weer gratis hun deuren voor het grote publiek tijdens Open Monumentendag. Iedereen is van harte welkom om tijdens dit weekend een kijkje te nemen in een van de prachtige monumenten die zijn opengesteld. Er is in het hele land van alles te zien en te beleven, voor zowel jong als oud.

Open Monumentendag is een jaarlijks terugkerend evenement dat plaatsvindt op de tweede zaterdag en zondag van september in veel landen over de hele wereld. Het doel van deze dag is om het cultureel erfgoed te vieren, monumenten en historische gebouwen open te stellen voor het publiek en bewustzijn te creëren over de waarde van behoud en restauratie van cultureel erfgoed. De dagen staan in het teken om het publiek de kans te geven monumenten en historische locaties te bezoeken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn of waarvoor normaal gesproken entree wordt gevraagd. Het evenement wil de mensen een gelegenheid bieden om meer te leren over de geschiedenis en architectuur van hun regio en land.

Deelnemende Monumenten

Tijdens Open Monumentendag openen allerlei soorten monumenten hun deuren voor het publiek. Dit kunnen kastelen, kerken, molens, herenhuizen, industriële gebouwen en andere historische locaties zijn. Elk monument heeft vaak zijn eigen unieke geschiedenis en kenmerken die bezoekers kunnen verkennen. Op de website van Open Monumentendag staat een uitgebreid overzicht van alle locaties. Naast het toegankelijk maken van de monumenten voor bezoekers, worden er tijdens Open Monumentendag vaak extra activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen, lezingen, tentoonstellingen, workshops en culturele evenementen. Deze activiteiten kunnen variëren afhankelijk van de locatie en het thema van het jaar.

Open Monumenten Weekend ‘Alkmaar 450 Jaar Ontzet’

Tijdens Open Monumentendag van dit jaar zijn er extra veel activiteiten. In de gemeente Alkmaar ligt dan op zaterdag 9 september de nadruk op de binnenstad, Oudorp en Koedijk. En op zondag 10 september zijn de monumenten open in Schermer, Graft & De Rijp. Zo kun je een heel weekend genieten in de hele gemeente Alkmaar.
In het Open Monumenten weekend staat ‘Alkmaar 450 jaar Ontzet’ centraal. Behalve dat er weer bijna negentig monumenten gratis open gaan, kun je dit weekend ook ervaren hoeveel er nog te zien is van wat er 450 jaar geleden allemaal in Alkmaar gebeurde. In dit jubileumjaar waarin we vieren dat Alkmaar 450 jaar geleden werd ontzet, in een extra uitgebreid programma!

Voor het volledige programma, Activiteiten en tijden bezoek je de activiteiten pagina van erfgoedalkmaar

Ook interessant

Theaterhit Knock-out! Een turboslapstickvoorstelling komt terug

Theaterhit Knock-out! Een turboslapstickvoorstelling komt terug

De theaterhit 'Knock-out' van Jakop Ahlbom Company en ISH Dance Collective keert wegens succes terug in de theaters! Een rollercoaster van een voorstelling vol acrobatische trucs en visuele effecten gaat vanaf 20 oktober op tour door Nederland en is op vrijdag 1 en...