Museumtour: Kazemattenmuseum

in de rubriek museumtour nemen we je mee naar bijzondere musea die je waarschijnlijk (nog) nooit heb bezocht. Wij nemen je mee en geven je een. Kijkje in deze bijzondere musea.

Het Kazemattenmuseum vertelt het verhaal van 225 Nederlandse militairen die 17.000 goed getrainde en -bewapende Duitse soldaten tegen wisten te houden. Een verhaal van onverzettelijkheid, moed en slimme tactiek. De locatie, de collectie en de verhalen in beeld en geluid maken een bezoek aan het Kazemattenmuseum tot een unieke ervaring.

Locatie Kornwerderzand

Kornwerderzand is een voormalig werkeiland aan de Afsluitdijk, vlakbij de Friese kust. De kazemattenstelling is tussen 1932 en 1933 gebouwd als extra verdedigingsstelling voor de Vesting Holland. De Afsluitdijk als directe verbinding tussen Noord Nederland en de Vesting Holland moest goed beveiligd worden. Daarnaast was het beschermen van de spuisluizen op Kornwerderzand en Den Oever van levensbelang voor de Hollandse Waterlinie.

Ontdekkingstocht

Tijdens een urenlange ontdekkingstocht door de kazematten, de loopgraven en het bezoekerscentrum komt het verleden heel dichtbij en krijg je een tastbare indruk van het leven in de kazematten tijdens de strijd in de meidagen van 1940. Binnen de zware betonnen bouwwerken met hun 3 meter dikke muren stond iedereen op scherp. Om bij de eerste tekenen van een aanval stelling te nemen en de vijand onder vuur te nemen. Dankzij het slimme concept was er vanuit de 17 kazematten vuurbereik naar alle kanten en bleek het complex een onneembare vesting.Terug in de tijdIn de kazematten lijkt de tijd stil te hebben gestaan. De complete uitrusting, inclusief de urinoirs, wapens en stromatrassen zijn origineel. Tegelijkertijd vertellen objecten, foto’s, film, geluid, teksten en andere documenten het verhaal van de geschiedenis van de Wonsstelling en de kazemattenstelling van Kornwerderzand.

Met moderne en interactieve technieken wordt het verhaal verteld vanaf de bouw van de Afsluitdijk, de strijd in de meidagen van 1940, de bezettingsperiode 40-45, de bevrijding door de Canadezen tot de Koude Oorlog.En daarna: een drankje met uitzicht over Kornwerderzand, de Afsluitdijk en het IJsselmeer vanaf het mooiste terras van Fryslân.

Ook interessant

Aanstaande zondag Jazztival in Podium Victorie

Aanstaande zondag Jazztival in Podium Victorie

Het jaarlijkse Jazztival vind plaats op zondagmiddag 29 oktober in Podium Victorie. Tijdens "Jazztival Presents" dompel je onder in verschillende soorten jazzmuziek van zowel grote als lokale namen. Intieme setting Jazztival komt uit de koker van SBSJazz, en wordt al...

Ares – Most Wanted Tour 30 April in Alkmaar

Ares – Most Wanted Tour 30 April in Alkmaar

Nederlandse rapper en artiest Ares, ook bekend als Rens Ottema, brengt begin 2024 zijn "Most Wanted Tour" naar podia in het hele land. Ondanks zijn eerdere uitverkochte shows in grote zalen, heeft Ares ervoor gekozen om een nieuwe weg in te slaan met deze tour,...