Geen wegwerpplastic meer op Koningsdag Alkmaar. Gemeente pleit voor herbruikbare statiegeldbekers

Koningsdag Alkmaar

Op Koningsdag drinken bezoekers van de binnenstad in Alkmaar geen drank meer uit wegwerpbekers. Vanaf dit jaar wordt er gebruikgemaakt van statiegeldbekers. De horeca gaat warme en koude dranken aanbieden in deze bekers waar bezoekers bij het eerste drankje extra voor betalen. Bij inlevering van de beker krijgt de bezoeker het statiegeld ( 1,- euro) weer terug.

Tijdens Alkmaar Ontzet is nog gewerkt met wegwerpbekers maar voor 2024 is gekozen voor een nieuwe aanpak: herbruikbare statiegeldbekers. Deze keuze wordt gesteund door de horecaondernemers in Alkmaar, zijn hebben de gemeente zelfs gevraagd om hier afspraken over te maken. De gemeente faciliteert daarnaast ook eenmalig de horeca bij het overstappen op het nieuwe systeem.

Wethouder Robert te Beest: We volgen hierin de succesvolle voorbeelden van Leiden en Zwolle. Zo zet Alkmaar zich in voor het uitbannen van plastic zwerfafval en dragen we bij aan de verduurzaming van onze gemeente.

Start op Koningsdag

Komende Koningsnacht en -dag starten we met de implementatie van de statiegeldbekers. Bezoekers kopen dan een herbruikbare statiegeldbeker en kunnen deze later weer inleveren tegen teruggave van hetzelfde bedrag. Na Koningsdag 2024 volgt ook Alkmaar Ontzet 2024.

Regelgeving

Sinds 1 juli 2023 geldt dat er op open evenementen een herbruikbaar alternatief moet zijn voor plastic wegwerpbekers. Vanaf 1 januari dit jaar gelden er ook nieuwe regels voor wegwerpplastic bij gesloten evenementen: het gebruik van plastic wegwerpbekers is hier niet meer toegestaan. Een circulair systeem wordt verplicht, waarbij bekers retour komen voor hergebruik óf hoogwaardige recycling.

Ook interessant

Museum Kasteel Vlotburg terug in Alkmaar

Museum Kasteel Vlotburg terug in Alkmaar

Aan de Kanaalkade in Alkmaar ligt tot en met 21 maart reizend kasteelschip Vlotburg. De middeleeuwen waren woeste en donkere tijden. Een tijd van kastelen, ridders, jonkvrouwen en heldhaftige strijders. Op het museumschip kun je met ridder Lenny op een unieke en...

Lees meer
Stadsfabriek Jazz Presenteert: Sybil Monty

Stadsfabriek Jazz Presenteert: Sybil Monty

Zondag 25 februari presenteert men een cross-over concert van Sybil Monty!! Is het Jazz? Is het een dance concert? Sybil Monty is het pet project van vijf beroepsmusici. Het project is een speelplaats, vrije ruimte, om op avontuur te gaan, om moois en plezier te...

Lees meer